ÎNGRIJIREA TERARIILOR

Spre deosebire de o plantă de interior, terariile au marele avantaj de a avea nevoie de mentenanță minimă.
Dacă tocmai ai introdus în casa ta o astfel de grădină în miniatură, iată câțiva pași pe care trebuie sa îi urmărești pentru a te bucura de terariul tău ani la rand:
udare terariu

APĂ

Pentru că este un ecosistem închis și constant umed, terariul se udă foarte rar: o dată la 2 luni sau poate chiar 6 luni - 1 an, folosind un pulverizator cu apă distilată. Evită apa de la robinet. Conține chimicale și minerale care pătează sticla și pământul și este foarte dură pentru mușchiul si plantele din terariu.

Îți poți da seama dacă terariul tău are nevoie de apă dacă mușchiul devine verde pal spre alb sau dacă stratul de pământ pare uscat și își pierde din culoarea brun închis, așa cum era atunci când ai cumpărat / primit terariul.

lumina pentru terariu

LUMINĂ

Plasează terariul într-un spațiu bine luminat, departe de razele directe ale soarelui. Dacă nu dispui de multă lumină naturală, poți opta cu ușurință pentru o lumină artificială (veioză) cuplată la o priză smart setată pe 12 ore ON.

Este esențial ca razele soarelui să nu bată niciodată direct pe terariu pentru a evita efectul de seră, supraîncălzirea terariului și a plantelor.

Condens terariu

CONDENS

Condensul este un fenomen complet normal pentru un terariu. Condensul apare atunci când există o diferență de temperatură între interiorul și exteriorul terariului. O să observi dimineața și seara cum se aburește sticla terariului. Nu te îngrijora, e complet normal. Dacă în schimb, apar și picături mari de apă pe toată suprafața sticlei, poți ridica capacul pentru aproximativ 30 de minute sau poți șterge sticla la interior cu un șervețel de hârtie dacă modelul sticlei îți permite.

aer terariu

AER

Este recomandat să scoți capacul terariului odată la câteva zile (10-15 minute) pentru a permite aerului să circule. Nu este o regulă strictă. Există terarii în care plantele au trăit mult și bine, nefiind deschise ani întregi, însă pentru siguranța plantelor recomandăm să deschizi terariul. Aerul care stagnează este mediu propice pentru alge și mucegai.

temperatura ideala terariu

TEMPERATURĂ

Temperatura ideală pentru spațiul în care se află terariul tău este de 20-25 de grade. Pe timp de vară, când temperaturile cresc excesiv, îți recomandăm să aerisești terariul fie ridicând capacul mai des, pentru intervale de 20-30 de minute, fie să ții capacul întredeschis tot timpul, pentru a permite terariului să se ventileze constant. Dacă observi că nivelul de umiditate din terariu scade (nu se mai formează condens, mușchiul devine verde pal, substratul se decolorează) poți uda terariul prin pulverizare, de fiecare dată când este necesar.

ingrijire plante terariu

COSMETIZAREA PLANTELOR

Va veni un moment când plantele din terariul tău vor crește prea mult și pentru a păstra terariul aerisit și bine luminat, le poți tunde. Poți face asta cu o foarfecă curată, tăind deasupra unui nod (zona de unde cresc frunzele) și să cureți terariul de părțile plantelor pe care tocmai le-ai tăiat.
Îți putem oferi sfaturi pentru fiecare plantă din terariul tău, așa că atunci când vine momentul pentru o "tunsoare" nouă nu ezita să ne scrii!

ciuperci terariu

ALTE SURPRIZE

Pe lângă toate minunățiile vizibile cu ochiul liber, terariul tău conține și o echipă de "curățenie" formată din mici insecte albe, numite springtails, care se hrănesc cu frunzelele căzute ce intră în descompunere sau cu mucegai, atunci când apare. Aceste insecte sunt benefice și întregesc ecosistemul terariului tău.Din când în când își mai poate face apariția și o mică ciupercă, semn că nivelul de umiditate din terariu este propice!Iar în cele din urma, la fel ca în natură- este normal ca unele plante sa piardă din frunze, să își modifice aspectul său cu timpul, să moară. Face parte din ciclul lor de viață, iar micul spectacol pe care îl oferă din interiorul terariului, te va captiva in fiecare zi.

Întrebări frecvente

Iată și o listă de întrebări pe care le primim frecvent, și care îți pot răspunde eventualelor neclarități.
Nu uita că ne poți contacta oricând folosind formularul de contact.

Îți poți da seama dacă terariul tau are nevoie să fie udat dacă muschiul devine verde pal spre alb sau dacă stratul de pământ pare uscat și își pierde din culoarea brun închis, așa cum era atunci când ai cumpărat / primit terariul. 

Pământul trebuie să fie tot timpul ușor umed, nu înecat în apă. Îți poți da seama de nivelul de umiditate observând pământul imediat după udare, acesta va presa ușor pe sticlă sau după culoare (brun închis atunci când este udat, brun deschis atunci când necesită apă). 

Terariul are un strat de pietre menit să adune apa în exces, însă cel mai bine este să nu te bazezi pe acel strat, pentru că apa ajunsă acolo se va evapora foarte greu (vorbim de un ecosistem închis), iar apa stătută este un mediu propice pentru alge și bacterii.

Încearcă pe cât posibil să nu uzi excesiv terariul, plantele își mai revin după perioade de secetă, însă niciodată dacă au fost udate prea mult întrucât rădăcinile putrezesc.

Apa distilată este disponibilă în toate supermarketurile mari (este recomandată și stațiilor de călcat) însă o vei găsi și în benzinării. Nu ai nevoie de o cantitate mare de apă pentru terariul tău, o sticlă de 1L îți va folosi foarte mult timp.

 

Atunci când plantele au crescut atât de mult încât ajung la dopul sticlei, este necesar să le tundem, pentru ca ele să aibă loc sa crească în continuare! Dacă nu tundem plantele în acest moment, este posibil ca ele sa înceapă să cedeze din lipsa luminii sau pentru că nu mai au spațiu să se dezvolte. Plantele se tund cu o foarfeca curată, tăind deasupra unui nod (zona de unde cresc frunze). Este esențial să îndepărtăm porțiunile de plante pe care le-am tuns, folosind o pensetă. Dacă ai nevoie de unelte corespunzătoare pentru această tunsoare, le poți găsi în aici shop-ul nostru. Dacă preferi să ne lași terariul pe mâinile noastre, ne poți scrie oricând.

Dacă vei fi plecat în vacanță pentru mai multe săptămâni, îți recomandăm să lași capacul terariului întredeschis și să verifici nivelul de umiditate din interior. Dacă este nevoie, la întoarcere poți uda terariul prin pulverizare, folosind apă distilată. Dacă terariul tău are deschiderea mai mare și capac din plexiglass, atunci este suficient să glisezi capacul astfel încât să existe o mică fantă (semiluna) prin care terariul tău să se ventileze. Nu lasă capacul glisat pe jumătate, întrucât este posibil ca apa să se evapore mult prea repede.

Este perfect normal! Insectele acelea mici se numesc springtails și le punem în toate terariile noastre. Sprintails sau Collembola sunt echipa de curățenie a terariului tau. Ei se hrănesc cu frunzelele căzute ce intră în descompunere sau cu mucegai, atunci când apare. Aceste insecte sunt benefice și întregesc ecosistemul terariului tău, nu vor sări din terariu atunci când ridici capacul pentru a aerisi și nu îți distrug plantele din terariu.

Dacă muschiul din terariul tău și-a pierdut culoarea verde intens și a devenit verde deschis aproape alb, poate fi un semn că terariul tău este deshidratat și are nevoie de apă. Dacă modelul sticlei îți permite, poți verifica mușchiul cu degetul (dacă este aspru și uscat) atunci este timpul să uzi terariul. Mai poți verifica dacă muschiul are nevoie apă, tamponând ușor un șervețel pe suprafața lui. Dacă servetelul se îmbibă cu apă- atunci terariul nu are nevoie să fie udat, și te poți confrunta cu ciupercă/mucegai care afectează mușchiul. 

 

De asemenea, dacă muschiul a devenit maro- înseamnă ca a cedat, și asta se întâmplă cel mai des din cauza umidității + căldurii ridicate din terariu. Din păcate, un mușchi devenit maro nu mai poate fi salvat. Dacă ai probleme cu muschiul din terariu, ne poți contacta pentru a stabili împreună cum putem re-înverzi terariul tău.

Aceste puncte albe  sunt adesea o ciuperca benefică plantelor și ecosistemului tău. Pentru a o identifica corect, va fi nevoie sa ne trimiți o poză cu terariul tău. Această ciupercă ajută la dezvoltarea armonioasă a plantelor din terariu, și de obicei dispare după câteva luni. Dacă observi că se extinde foarte mult, o poți curăța cu un bețișor de urechi îmbibat în puțină apă oxigenată.

Spațiul umed din interiorul terariului este un mediu propice pentru apariția mucegaiului. Pentru a evita acest lucru, noi adăugăm fiecărui terariu insecte mici albe, numite springtails, care se hrănesc cu frunze în descompunere sau cu mucegai atunci când acesta apare. Dacă însa, în terariul tau a murit o plantă mai mare, atunci e posibil ca insectele să nu facă față cantității mari de mâncare și aceasta să dezvolte mucegai. Poți curăța mucegaiul folosind un betisor de urechi imbibat in puțină apa oxigenată și dacă observi frunze mai mari galbene/maro, le poți curăța cu ajutorul unei pensete. Îți recomandăm să aerisesti terariul cel puțin o dată pe săptămână, pentru a evita apariția mucegaiului.

Desigur, însă va fi necesar să acorzi extra atenție pe toată durata transportului. Terariile sunt foarte fragile și vor fi transportate tot timpul în poziție verticală. Din experiența celor care au călătorit cu succes cu avionul alături de terariile lor, îți recomandăm ca la controlul de securitate fie să scoți terariul din cutia sa, fie să atenționezi ofițerul de securitate de conținutul fragil al cutiei. Odată urcat în avion, poți plasa cutia terariului sub scaunul din fața ta, fiind atent ca aceasta să fie așezată în poziție verticală și să rămână așa pe toata durata zborului. Mult succes!

Coș de Cumpărături