Ce este un terariu și cum să ai grijă de el

Bun venit în lumea fascinantă a terariilor! Fie că ești în căutarea cadoului perfect, a unui cadou corporate unic sau pur și simplu dorești să aduci un strop de natură în casa ta, un terariu închis este o alegere excelentă. Aceste mini ecosisteme nu sunt doar frumoase, dar și ușor de îngrijit, fiind alegeri ideale atât pentru iubitorii de plante cu ceva experiență cât și pentru începători.

Terariu cu diverse plante, evidențiind diversitatea speciei care pot prospera într-un mediu controlat.

Ce este un terariu închis?

Un terariu închis este un ecosistem autosustenabil într-un recipient de sticlă sigilat. În interiorul unui terariu închis, se produc (la scară mică) procesele pe care le întâlnim în natură, cel mai vizibil fiind circuitul apei.


La fel ca în natură, apa din interiorul unui terariu, se recirculă. Cum se produce acest lucru? Atunci când sunt plantate, terariile sunt udate. Apa este absorbită de plante prin rădăcini, iar excesul de apă, împreună cu apa ce rezultă din procesele de respirație și transpirație se vor depune pe pereții sticlei sub formă de ceață. Ulterior aceasta se va tranforma în picături de apă ce se vor prelinge pe pereții sticlei înapoi în substratul terariului. 


De aceea terariile se udă foarte rar, o dată sau de două ori pe an, si pot fi considerate alegeri potrivite pentru oricine iubește plantele, dar nu dispune de timpul necesar îngrijirii acestora.

Terariile sunt perfecte pentru a crea un colț verde în orice cameră și constituie o piesă decorativă ce va atrage multe priviri.

Designul terariului

Crearea unui terariu este atât o artă, cât și o știință. Iată din ce este compus un terariu:

 

Recipientul: acesta este baza terariului, și trebuie să permită suficient loc pentru creșterea plantelor și să fie transparent pentru a lăsa lumina să treacă. Opțiuni populare includ borcane de sticlă, sticle și cutii de sticlă personalizate.

 

Strat de drenaj: format din rocă poroasă sau pietris, acest strat ajută la prevenirea acumulării apei la rădăcini, ceea ce poate cauza putrezirea acestora.


Sol: amestecul de substrat trebuie conceput în așa fel încât să fie bine drenat, potrivit pentru plantele tropicale. Noi folosim un amestec de mușchi sphagnum, fibră din nucă de cocos, rocă vulcanică, și vermicompost.

 

Selecția plantelor: plante care prosperă în condiții de umiditate ridicată și lumină scăzută. Opțiuni populare includ ferigi, mușchi, plante tropicale mici și plante acvatice. Ele vor fi plantate în funcție de recipient, astfel  încât să se creeze adâncime și interes vizual, cu plante mai înalte în spate și cele mai mici în față.

 

Elemente de decor hardscape: elementele decorative precum roci, lemn/rădăcini lemnoase și figurine miniaturale vor crea un peisaj ca rupt din natură. Aceste elemente nu au doar un aport estetic,ele oferă și structură și suport pentru plante.

 

Microfaună: insectele precum springtails (collembola) și izopodele ajută la menținerea unui ecosistem sănătos prin descompunerea materiei organice și prevenirea mucegaiului.

atelier de terariu 2

Cum să îngrijești un terariu închis

Spre deosebire de plantele de apartament, terariile au nevoie de mentenanță minimă. Poți citi în continuare un ghid complet pentru terariul tău.

De câtă lumină are nevoie terariul?

Terariile închise preferă lumina indirectă, sau artificială
Plasează terariul în apropierea unei ferestre unde poate primi multă lumină naturală, fără a fi expus direct la soare- acesta va supraîncălzi și va topi rapid plantele din cauza efectului de seră. O fereastră direcționată către nord este ideală.

Poți folosi chiar și lumina unui bec sau lampă LED normală de intensitate mică (3 – 10 W) conectat la o priză programabilă încât să fie aprinsă 8 – 12 ore pe zi. Cu cât lumina este mai intensă cu atât plantele vor crește mai rapid. O lampă de aproximativ 3W sau 300 lumeni setată la 8 – 10 ore ON este recomandată pentru o creștere lentă.

Ce temperatură preferă un terariu?

Terariile preferă o temperatură stabilă și moderată, ideal între 18-24°C. Peste 28°C plantele încep să sufere. Evită să plasezi terariul lângă surse de căldură sau în zone cu curenți de aer pentru a menține un mediu constant.

Cât de des ar trebui să uzi un terariu?

Terariile închise vor avea nevoie să fie udate o dată la cateva luni, poate chiar jumătate de an sau chiar un an.

Cum îți dai seama când terariul are nevoie de apă?

Caută semne precum:

  • terariul nu mai face condens pe o perioadă mai lungă de timp (1-2 săptămâni)
  • sol uscat (solul care nu mai este brun închis, și nu mai presează pe sticlă)
  • mușchiul își pierde culoarea verde închis și devinde verde deschis spre alb, este uscat la atingere.
  • plantele isi pierd din intensitatea culorilor
beneficiile unui terariu închis și cum să-l îngrijești pentru a-l păstra verde și sănătos.

Cum se udă terariul?

Un pulverizator este ideal pentru a adăuga umiditate fără a supraîncărca cu apă. 

Ce fel de apă să folosești:

Apa distilată este ideală pentru terariu. Aceasta este blândă cu plantele și nu va lăsa depuneri de minerale, calcar sau clor pe sticlă.

 Dacă nu ai la îndemână apă distilată poți folosi apă îmbuteliată, cu moderație. 

De ce să nu folosești apă de la robinet:

Apa de la robinet conține minerale și substanțe chimice (clor) care pot dăuna plantelor în timp și care se depun pe suprafața sticlei și a plantelor, fiind foarte greu de curățat.

Cum să îți dai seama dacă terariul este supraudat și ce să faci:

Apa în exces în interiorul terariului poate duce la apariția mucegaiului și putrezirea rădăcinilor. Dacă observi apă în exces la baza recipientului în stratul de drenaj, îndepărtează capacul pentru a permite evaporarea umidității în exces pentru o zi pentru a permite apei să se evapore. Ai grijă sa nu uiti să pui capacul la loc.

Ar trebui să tunzi un terariu sau să-l lași să crească?

Va veni un moment când plantele din terariul tău vor crește prea mult. Cu toate ca un terariu care umple recipientul arată foarte bine, plantele nu vor mai avea acces la lumină constantă iar cele aflate la bază vor avea de suferit. Pentru a păstra terariul aerisit și bine luminat, le poți tunde.       

Cum să tunzi un terariu: Folosește foarfece mici și ascuțite pentru a tăia plantele care au ajung la nivelul capacului terariului.

Ce unelte să folosești: Foarfece de tăiat sau foarfece mici sunt perfecte pentru această sarcină. 

Ce să faci cu tăieturile: Poți propaga butașii (porțiunile de plantă taiate) sau le poți composta.

Întreținerea sticlei

Menține sticla curată pentru a te asigura că plantele primesc suficientă lumină. Folosește o cârpă moale și un produs de curățat blând și non-toxic pentru a șterge praful.

Este necesar să fertilizez terariul?

În general substratul terariului conține îngrăsământ natural (adesea vermicompost) care asigură hrană pentru plantele din terariu pentru primii 2-3 ani de viață. Ulterior se poate completa cu un strat mic ce conține îngrășământ, sau folosind un fertilizant organic foliar diluat.

Ar trebui să ventilezi terariul tău?

Este recomandat să scoți capacul terariului odată la câteva zile (10-15 minute) pentru a permite aerului să circule. Nu este o regulă strictă. Există terarii în care plantele au trăit mult și bine, nefiind deschise ani întregi, însă pentru siguranța plantelor recomandăm să deschizi terariul. Aerul care stagnează este mediu propice pentru alge și mucegai.

Întrebări frecvente despre îngrijirea terariului

Cât de des ar trebui să ud terariul închis?

Terariile închise se udă foarte rar, o dată la cateva luni și doar prin pulverizare, atunci când nu se mai formează condens pe pereții sticlei timp de 1-2 săpt sau când substratul se deschide la culoare și nu mai presează pe sticlă.

Apariția frunzelor galbene poate fi cauzată de apa în exces (supraudării) sau lipsei de lumină.

Da, dar apa distilată este preferabilă.

Îndepărtează capacul pentru a permite evaporarea apei în exces. Dacă sticla îți permite, poti sterge condensul cu un servețel de hârtie.

Plantele cresc foarte repede și nu mai au loc să se dezvolte în sticlă, terariul are condens constant (picături mari de apă pe toată suprafața sticlei), plantele se topesc (devin maro și au textură moale- în cazul expunerii în soare direct).

Folosește foarfece mici și ascuțite pentru a tăia plantele și taie plantele care au ajuns la nivelul superior al terariului, aproape de dop.

Mucegaiul poate fi cauzat de umiditatea în exces. Îndepărtează plantele afectate și aerisește terariul mai des (o dată pe zi pentru câteva minute)

Da, dar evită să-l plasezi direct sub ventilatorul de aer.

Solul uscat, decolorat, (brun deschis) care nu mai presează pe sticlă, terariul nu mai face condens pe o perioadă de 1-2 săptămâni.

Evită să uzi în exces și asigură un drenaj corespunzător. 

Verifică dacă există dăunători, mucegai sau condiții de lumină nepotrivite. 

Pune în carantină noile plante pentru câteva zile și verifică dacă au dăunători înainte de a le adăuga. 

Da, dar sterilizează-le înainte pentru a evita introducerea dăunătorilor. 

Îmbunătățește ventilația și evită supraudarea.

Da, poți folosi o lampă de birou pe care o poți cupla la o priză programabilă (setată la 8-10 ore de lumină pe zi). Terariile nu au nevoie de lumină de creștere, ideal este ca plantele să aibă un ritm lent de creștere.

Acest lucru poate fi cauzat de mucegai sau de materie vegetală în descompunere. Îndepărtează plantele afectate și îmbunătățește ventilația(aerisește terariul mai des, o dată pe zi pentru 1-2 minute).

Cu îngrijire corespunzătoare, un terariu poate crește pentru ani de zile.

Inspectează terariul regulat, de preferat o dată pe săptămână

Coș de Cumpărături